Martine Celis

Hallo,

Ik, Martine Celis bak al jaren heel graag allerlei zoetigheden. Tijdens de jaren van kinderen groot brengen, huis en tuin in orde krijgen en een loopbaan uitbouwen bij een groot Vlaams bedrijf was er voor deze hobby weinig ruimte. 

Koekjes

Waar wel elk jaar ruim tijd voor werd (en nog steeds wordt) vrijgemaakt, is het bakken van de kerstekoeken. Een traditie die ik in 1991 oppikte van mijn schoonmoeder. Jaarlijks trekken we ons een aantal dagen terug in onze keuken met een lading bloem, suiker, boter en vele noten en specerijen. Door de jaren werden we er zo bedreven in dat we de hoeveelheid koekjes die we in de jaren negentig gedurende een volle week bakten inmiddels in 3 dagen klaar hebben. Er zijn een aantal soorten koekjes die elk jaar er gewoon bij horen, we noemen ze de 'traditionals'. Maar er zijn jaren dat er een aantal traditionals ruimte maken voor vernieuwing. Een bakboek kan ik daarom ook moeilijk in de winkel laten liggen. De koekjes zijn een kerstgeschenk naar familie, buren, vrienden en collega's.

Recepten DIY

Een gemiste kans in de jaren negentig was het uitgeven van een eigen bakboek. Toen had ik er niet de financiële middelen voor over, want de eerste druk moest volledig voorgefinancierd worden. Sinds 2005 heb ik deze blog. Via deze blog deel ik de recepten van de kerstekoeken. Filter via 'categorieën' op koekjes of ga via het archief en je vindt er telkens een foto en het recept van de kerstekoeken. 

Taarten

Voor de doop van de oudste dochter kocht ik een gateau bij een bakker maar deze viel me echt tegen. Sindsdien heb ik voor elke volgende gelegenheid zelf gebakken. Door de jaren zijn verschillende trends gepasseerd. Doordat de beide dochter in augustus verjaren en we de verjaardag dikwijls konden vieren op snikhete zondagmiddagen werd het soms kunst en vliegwerk om de taart met feilloze decoratie op tafel te krijgen. De chocoladecake met slagroom en zelf gemaakte aardbeien confituur werd de topper die we graag met familie en buren deelden.

In december 2013 organiseerde het bedrijf waarvoor ik werk een kerstmarkt voor en door het personeel. Collega's met een hobby hadden er een standje met hun eigen gemaakte dingen en een deel van de opbrengst schonken we aan een goed doel.  Voor deze gelegenheid ging ik voor het eerst aan de slag met de koekjes en taarten tegen vergoeding.  Het was van bij aanvang een succes! Een aantal collega's kenden de koekjes omdat ze de jaren voordien de koekjes als geschenk kregen en kenden de taarten van de traktaties. Toch maakten de meeste collega's op deze manier voor het eerst kennis met de koekjes en taarten. Inmiddels neem ik 14 dagen vooraf aan de kerstmarkt verlof op het werk om hele dagen te bakken.

Opleidingen

Door het succes van de kerstmarkt ben ik terug tijd gaan vrij maken voor de bakhobby. Ik ging op zoek naar opleidingen om mijn bakkunsten naar een hoger niveau te tillen. Zo kwam ik in contact met Rita van The Cakehouse te Heerlen. Bij haar volgde ik de PME cursussen die me het master diploma in de suikerkunst opleverde (Sugar Flower, Sugar Paste en Royal Icing). Nu kon ik de taarten mooi decoreren maar vooral de cake en vulling moeten goed en lekker zijn. Om ook hiervoor de vakkennis op te doen volgde ik van 2014 tot 2017 samen met de oudste dochter de opleiding brood en banketbakker bij Syntra.  Daar kreeg ik de bijnaam 'chef Celis' ;-)   Terwijl ik zo de kneepjes van het bakkersvak aanleerde, begon al de volgende interesse aan te wakkeren. Ik wilde de taarten kunnen decoreren met chocolade. Daarom doorliep ik van 2015 tot 2017 ook de opleiding ambachtelijk chocolatier, eveneens bij Syntra.  Daar leerde ik pralines maken en de basis om kunstwerken in chocolade te maken.

De diploma's heb ik inmiddels op zak. Nu wil ik er nog vele jaren van genieten door véél te oefenen. Dat kan ik maar doen als ik voor vrienden en misschien ook voor jou iets mag maken. En wie weet wordt het weldra ook nog een bijberoep ;-)   Momenteel combineer ik de toewijding aan bakken en chocolade met een full time job.

Facebook

Wil je volgen wat ik zoal maak?  Naast deze weblog kan je ook de facebookpagina Celiskoekjes 'leuk vinden' en volgen. Via de fotoalbums deel ik de baksels die ik samen met mijn maatjes maak. Mijn maatjes zijn de keukenrobot, de oven en het vele materiaal dat ik de afgelopen jaren in diverse speciaalzaken heb aangeschaft en nog altijd in blijf investeren Het is dankzij al dat materiaal, mijn persoonlijke creativiteit en de vele vrienden waarvoor ik kan en mag bakken of chocolade maken, dat veel oefenen mogelijk is en het steeds beter lukt.

Ik kijk uit naar jullie reacties want die zorgen dat ik de goesting in bakken en chocolade bewerken hou en zelfs nog versterkt wordt.

Martine