• Bakresultaat kerstmis 2006

    akerst2akerst125 degen en 3 dagen arbeid leverden dit resultaat op. We hadden plezier bij het maken van de koekjes en nog meer doet het plezier ze uit te delen aan dankbare vrienden.
    Martine

    Categories: Bakoverzicht
  • Sinaasvlinders

    sinaasvlinders.jpg

    • 125 gr boter
    • 125 gr suiker
    • 250 gr bloem
    • 125 gr gemalen amandelen
    • geraspte schil van een appelsien
      Afwerking
    • sinaasappelconfituur
    • poedersuiker
    • appelsienenlikeur (Grand Marnier)

    Roer boter en suiker tot een romige massa. Doe er de bloem, het amandelpoeder, de sinaasappelschil en sinaasappelsap bij. Kneed tot een homogeen deeg. Zet het een uur in de koelkast. Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit. Leg deze op de bakplaat en bak op 180°C tot de randjes lichtjes kleuren. Verwarm de confituur en besmeer hiermee de koekjes. Laat de jam wat opdrogen.Maak van de poedersuiker, de likeur en een beetje water een loperig glazuur. Overstrijk hiermee de koekjes over de confituur (voorkomt dat de confituur kleeft in de koekjestrommel).

    Categories: Koekjes
  • Abrikoos-kokoscookies

    abricoos kokoscoekies.jpg

    • 3 eieren
    • 200 gr suiker
    • 75 gr boter
    • 1 el vers geperst sinaasappelsap
    • geraspte schil van een appelsien
    • 125 gr fijn gesneden gedroogde abrikozen
    • 25 gr zelfrijzende bloem
    • 500 gr fijne havervlokken
    • 250 gr kokos

    Eieren, suiker, boter, sinaasappelsap en sinaasappelschil tot een geheel roeren. Abrikozen, bloem, kokos en havervlokken erdoor scheppen. Met twee koffielepels hoopjes op een bakplaat leggen en bakken op 180°C. Indien je het deeg eerst laat rusten zodat de havervlokken kunnen kwellen kan je er ook aangedrukte balletjes mee maken.

    Categories: Koekjes
  • Jamkoekjes met sesamzaad

    jam-sesamkoekjesBDSC05774.JPG
    • 250 gr boter
    • 50 gr suiker
    • 1/2de th l amandelessence
    • 250 gr bloem
    • sesamzaad
    • jam naar keuze

      Boter en suiker luchtig mixen. Amandelessence en bloem erdoor roeren. Eventueel even laten opstijven in de koelkast (voorkomt te kleverige handen nadien). Balletje rollen en door het sesamzaad rollen. In de bolletjes op de bakplaat een kuiltje maken. Het kuiltje opvullen met de jam. Koekjes op 190°C bakken.

    Categories: Koekjes
  • Gembergebak

    gembergebak.jpg

    • 125 gr boter
    • 200 gr suiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 1,5 e l gemalen gember
    • 4 eieren
    • 250 gr bloem
    • 1 gestreken e l bakpoeder
    • 250 gr geraspte chocola
    • 200 gr goed gewassen, afgedroogde en klein gesneden rozijnen
      Versiering
    • 150 gr pure chocolade
    • gekonfijte krieken of amandelen

    Boter, suikers, gember en eieren zeer luchtig mixen. Bloem vermengd met bakpoeder toevoegen. Als laatst de chocolade en rozijnen erdoor scheppen.Het deeg op een met zilverpapier beklede bakplaat uitgieten en gladstrijken, 20 à 25 min. bakken op 180 °C.Het deeg volledig laten afkoelen. De chocolade voor de versiering laten smelten en over het deeg smeren. De amandelen of krieken erover verdelen. Nadat de chocolade is gestold het deeg in partjes snijden.

    Categories: Koekjes
  • Havermoutkoekjes

    havermoutkoekjes.jpg

    • 4 eieren
    • 200 gr suiker
    • 30 gr gehakte amandelen
    • enkele druppels bitteramandel
    • een snuifje zout
    • 1 e l vanillesuiker
    • 250 gr havermout

    Ei en suiker tot schuim kloppen (+/- 10 min kloppen)/ Vanillesuiker, amandelen, zout en havermout eronder spatelen. +/-1 uur laten rusten zodat de havermout kan kwellen. Met twee koffielepels hoopjes deeg op de bakplaat leggen en afbakken op 180°C.Naar eigen smaak kan Orange likeur, geraspte chocola of gekonfijt fruit in stukjes toegevoegd worden aan het deeg.

    Categories: Koekjes
  • Havercookies

    havercookies.jpg

    • 125 gr zachte boter
    • 100 gr suiker
    • 1 th l vanille-essence
    • 2 eieren
    • 100 gr bloem
    • een snuifje zout
    • 1/4de th l bakpoeder
    • 500 gr havervlokken
    • 75 gr gehakte hazelnoten

    Boter, suiker, eieren en vanille-essence in een kom goed kloppen. Bloem, zout en bakpoeder er onder spatelen. Als laatst de havervlokken en hazelnoten toevoegen. Ongeveer een uur aan de kant zetten zodat de havervlokken kunnen kwellen. Met 2 koffielepels hoopjes op de bakplaat leggen en afbakken op 180 °C.

    Categories: Koekjes
  • Florentines

    florentines.jpg

    • 50 gr boter
    • 75 gr suiker
    • 50 gr grof gehakte amandelen
    • 25 gr grof gehakte hazelnoten
    • 125 gr gekonfijte vruchten en of sukade
    • 25 gr bloem
    • 3 el room
    • 175 gr pure chocolade

    Laat de boter smelten in een pan op laag vuur, voeg de suiker al roerend toe. Roer de overige ingrediënten erdoor, behalve de chocolade.Schep met koffielepels hoopjes van het mengsel op ingevette bakplaten en druk je hoopjes lichtjes plat. Bak in de oven op 180°C tot de koekjes goudbruin zijn. Wacht +/- 1 min voor je ze van bakplaat haalt en laat ze uiteindelijk op een rooster helemaal afkoelen.Smelt de chocolade en dop de onderkant van de florentines hierin. Laat de chocolade opstijven.

    Categories: Koekjes
  • Koffie-dadelspiraaltjes

    dadelspiraal 2.JPG
  • 200 gr boter
  • 60 gr suiker
  • 1 el sterke oploskoffie opgelost in 1 el heet water
  • 1 ei
  • 250 gr bloem
    Vulling
  • 300 gr dadels (ontpit en fijngehakt)
  • 2 dl water
  • 1,5 el rum
  • 75 gr gemalen amandelen
  • Klop boter, suiker, koffie en ei goed doormekaar. Kneed de bloem erdoor tot het geheel een stijf deeg vormt. Pak het in en leg het in de koelkast.Doe voor de vulling de dadels met het water in een steelpan en laat 10 min zachtjes koken tot de dadels zacht zijn en het water verdampt. Laat de dadels afkoelen en prak ze fijn met en vork. Roer en de rum en de amandelen door. Rol het deeg uit tot een rechthoek en spreid het dadelmengsel erover uit. Rol de lap in de lengte op zoals een Zwitserse rol. Pak de rol in en leg hem in de koelkast (of diepvries) tot hij stijf is.Snij plakjes van de rol van +/- 0,5 cm en leg ze op de bakplaat. Bak op 180°C.

    Categories: Koekjes
  • choco-hazelnootkoekjes

    choco hazelnootcookies.jpg

     

    • 100 gr boter
    • 100 gr suiker
    • 75 gr lichte rietsuiker
    • 2 eieren
    • 2 th l vanille-essence
    • 250 gr bloem
    • 1 th l bakpoeder
    • 100 gr pure chocola in stukjes gehakt
    • 100 gr hazelnoten, grof gehakt

    Roer suikers, boter en ei luchtig en klop er de vanille onder. Voeg bloem vermengd met bakpoeder toe en spatel als laatst de chocola en noten erdoor. Laat terug harden in de koelkast. Leg hoopjes op de bakplaat en laat op 180 °C bakken.

    Categories: Koekjes
  • kokoscookies

    kokoscookies.jpg

    • 125 gr bloem
    • 1/2 th l bakpoeder
    • 125 gr boter
    • 75 gr suiker
    • 1/2 th l vanille-essence
    • 50 ml vers geperst sinaasappelsap
    • 2 eieren
    • 170 gr gemalen kokos
    • 70 gr chocoladestukjes
    • 70 gr geraspte kokos

    Alle ingrediënten samen kneden tot een homogeen deeg. Zet een uur opzij in de koelkast. Rol balletjes of maak hoopjes met twee lepels van het deeg op de bakplaat. Bak op 190°C tot ze goudbruin zijn.

    Categories: Koekjes
  • Gembergigantjes

    gembermoppenB
    • 300 gr bloem
    • 2 th l bakpoeder
    • 1 th l gemberpoeder
    • 1/2 th l kaneel
    • snuifje zout
    • 125 gr zachte boter
    • 75 gr suiker
    • 1,5 dl stroop
    • 1 ei
    • een beetje melk
    • eventueel stukjes walnoot of halve pinda's

    Boter en suiker glad roeren. Stroop en ei eraan toevoegen. Bloem toevoegen en goed roeren of kneden. De melk enkel toevoegen als deeg te brokkelig is. Bolletjes rollen of met twee lepels hoopjes op de bakplaat leggen. Eventueel garneren met de stukjes walnoot of pinda. In oven bakken op 18°C. De koekjes zijn goed wanneer ze terugveren als je er licht op drukt.

    Categories: Koekjes
  • Chocozoetjes

    chocozoetjesB
    • 170 gr boter
    • 200 gr suiker
    • snuifje zout
    • 250 gr bloem
    • 130 gr pinda's of pistachenoten
    • 200 gr gehakte witte chocolade
    • naar keuze: rietsuiker om de koekjes te bestrooien

    Meng alle ingrediënten en kneed tot een homogeen deeg. Maak bolletjes en druk ze wat plat op de bakplaat. Bak af op 180 °C.

    Categories: Koekjes
  • Honingkruidkoek

    december 2010 066.jpg 

    • 100 gr boter
    • 100 gr suiker
    • 1 dl honing
    • 1 ei
    • 275 gr zelfrijzende bloem
    • snuifje zout
    • 1/2 th l geraspte nootmuskaat
    • 1/2 th l gemalen koekkruiden
    • 1/4 th l gemalen kruidnagel
    • 1 th l gemalen kaneel

      Boter, suiker, honing en ei kloppen. Zeef bloem, zout en kruiden toe. Zet min. 1 uur in de koelkast. Het deeg uitrollen en vormpjes uitsteken. Bak op 180 °C. Je kunt de koekjes versieren met glazuur (bloemsuiker + water + citroenaroma)

    Categories: Koekjes
  • Sinaasappelhapjes

    sinaasappelhapjes.jpg

    • 150 gr ruwe rietsuiker
    • 50 ml vloeibare boter
    • 1 eiwit
    • 3 tl versgeperst appelsiensap
    • 2 tl geraspte sinaasappelschil
    • 200 gr zelfrijzende bloem
    • 50 gr krenten

    Suiker en boter in een kom mengen. Eiwit, sinaasappelsap en schil er door heen roeren. Gezeefde bloem en krenten erdoor scheppen. Laat wat opstijven in de koelkast. Met twee lepels hoopjes legen of balletjes rollen van het deeg en op de bakplaat leggen. Op 180 °C afbakken tot ze lichtbruin zien.

    Categories: Koekjes