• Ananas-kokoskoekjes

    DSC05809.JPG

     Deeg

    • 250 gr bloem en bakpoeder
    • snuifje zout
    • 200 gr boter
    • 1 ei en 1 eidooier
    • 150 gr poedersuiker
    • 150 gr geraspte koskos (geroosterd in een droge pan)
    • 50 gr fijn gehakte geconfijte ananas

    Vulling

    • 2 eieren
    • 100 gr poedersuiker
    • geraspte citroenschil
    • 2 el citroensap
    • 100 gr geraspte kokos
    • 50 gr ananasconfituur

    Garnering

    • suikerglazuur van poedersuiker met citroensap en kokoslikeur
    • geraspte kokos

    Maak een glad deeg van de ingrediënten en zet in de koelkast. Klop voor de vulling de eieren tot schuim met de poedersuiker. Meng er de citroen, kokos en ananasconfituur door. Rol het deeg uit en steek sterren uit. Leg de helft van de sterren op de bakplaat, leg op elke ster een hoopje van de vulling en leg er een tweede ster bovenop. Bak de sterren op 180°. Bestrijk de sterren met het glazuur en doop in de geraspte kokos.

    Categories: Koekjes
  • Chocolade-gemberhartjes

    DSC05790.JPG

    • 100 gr klein gesneden rozijnenkk (11).JPG
    • 125 gr pure chocolade geraspt
    • 50 gr verse gemberwortel geraspt
    • 1 ei
    • 60 gr boter
    • 100 gr suiker
    • merg van 2 vanillestokjes
    • 200 gr bloem en bakpoeder
    • Garnering: witte chocolade of glazuur en gehakte pistachenoten

    Kneed alle ingrediënten tot een glad deeg en leg in de koelkast. Rol het deeg uit, steek hartjes uit het deeg en bak op 180°. Doop de hartjes in de gesmolten witte chocolade of glazuur en daarna in de gehakte pistachenoten.

    Categories: Koekjes
  • Notenspiraal

    DSC05789.JPG

    • 200 gr bloem en bakpoeder
    • 160 gr boter
    • 50 gr poedersuiker
    • 2 eidooiers
    • snuifje zout
    • 50 gr gemalen hazelnoten
    • kaneel
    • 1 el cacao
    • eiwit
    • grof gehakte hazelnoten

    Kneed een deeg van de bloem, zout, boter, suiker en de eidooiers. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen. Door het grootste deel kneed je de gemalen hazelnoten. Door het kleinste deel kneed je de cacao vermengd met kaneel. Leg het deeg koud. Rol de degen uit in even lange (donkere iets kleinere) rechthoeken.  Leg het donkere  deel op het lichte deel. Strooi de grof gehakte hazelnoten op je werkblad en rol er de volledig met eiwit ingesmeerde rol door. Laat de rol terug koud worden in de koelkast. Snij dunne plakken van de rol en bak op 180°.

    Categories: Koekjes
  • Zatte pruimenkoekjes

    DSC05773.JPG

    • 250 gr gedroogde pruimen
    • cognac
    • 50 gr boter
    • 75 gr suiker
    • 10 gr vanillesuiker
    • 2 eieren
    • 200 gr bloem en bakpoeder
    • kaneel
    • snuifje zout
    • 100 gr gehakte walnoten of hazelnoten

    Snijd de pruimen in kleine stukken en overgiet met cognac en laat dit een nacht trekken. Klop de boter met de suikers en de eieren. Vermeng de bloem met zout, kaneel en de noten. Roer door het botermengsel en voeg ook de pruimen toe. Maak hoopjes op een bakplaat en bak op 180°.

    Categories: Koekjes
  • Gevulde walnootkoekjes

    gevulde walnootkoekjes.JPG

    Deeg

    • 400 gr bloem en bakpoeder
    • snuifje zout
    • 150 gr suiker
    • 200 gr boter
    • 1 ei

    Vulling

    • 100 gr marsepein
    • 100 gr gehakte walnoten
    • 100 gr rode confituur

    Kneed de ingrediënten tot een glad deeg en leg koud. Roer de marsepein door de walnoten en confituur. Rol het deeg uit en steek ronde vormpjes uit. Leg op elk vormpje een hoopje van het notenmengsel. Sluit het deeg op het mengsel en vorm er een bolletje mee. Bak op 180°.

    Tip: rol het deeg uit en steek er sterren uit. Leg in het midden van de ster de vulling en sluit het koekje door de punten van de ster over de vulling te leggen.

    Optie: je kunt voor het afbakken er nog een halve walnoot op leggen en na het bakken een beetje chocolade over gieten.

    Categories: Koekjes
  • Muisjes

    DSC05779.JPG

    Deeg

    • 300 gr bloem en bakpoeder
    • 150 gr boter
    • 2 à 3 el slagroom

    Garnering

    • 3 eiwitten
    • 120 gr gemalen hazelnoten (of amandelen)
    • 180 gr poedersuiker

    Kneed de boter door de bloem en voeg slagroom toe zodat het een mooi egaal deel wordt. Laat het deeg koud worden in de koelkast. Rol het deeg uit en steek vormpjes uit die je op de bakplaat legt. Klop de eiwitten stijf en meng er de poedersuiker en noten door. Maak hoopjes van het eiwitmengsel op het deeg en bak op 180°.

    Categories: Koekjes
  • Zwart-Witjes

    DSC05787.JPG

    • 250 bloem en bakpoeder
    • 125 gr poedersuiker
    • 10 gr vanillesuiker
    • snuifje zout
    • 125 gr boter
    • 1 ei
    • 2 el cacao
    • geraspte citroenschil
    • 1 eiwit

    Maak een deeg van de bloem, suiker, zout, boter en ei.  Verdeel het deeg in twee en kneed bij de ene helft de cacao en bij de andere helft de geraspte citroenschil. Leg het deeg koud. Rol de twee helften elk tot een gelijke rechthoek uit. Smeer het lichte deeg in met het eiwit. Leg het zwarte deeg op het lichte en rol op. Leg de rol terug koud. Snij plakken van ongeveer 1 cm van de rol en bak deze op 180°.

    Categories: Koekjes
  • Kerstboompjes

    DSC05793.JPG

    • 250 gr bloem en bakpoeder
    • 125 gr boter
    • 100 gr suiker
    • 10 gr vanillesuiker
    • 1 ei
    • geraspte citroenschil
    • kaneel
    • Garnering: eiwit, bloemsuiker en sap van een citroen

    Kneed een deeg van de ingrediënten. Leg het deeg koel voor dat je het uitrolt en vormpjes uitsteekt. Bak op 180°. Versier ze met glazuur van bloemsuiker met eiwit en citroen.

    Categories: Koekjes
  • Honing-amandelmaantjes

    DSC05776.JPG

    • 350 gr bloem
    • 250 gr boter
    • 80 gr suiker
    • 10 gr vanillesuiker
    • 50 gr vloeibare honing
    • 150 gr gemalen amandelen
    • paar druppels amandelaroma
    • 1 ei
    • Garnering: 50 gr vloeibare honing en 150 gr rietsuiker

    Maak een deeg van de ingrediënten en leg een paar uur in de koelkast. Maak maantjes van het deeg en bak op 180°. Als de maantjes nog warm zijn wrijf je ze in met de honing en rol je ze door de rietsuiker.

    Categories: Koekjes
  • Choco-nougathartjes

    DSC05778.JPGz koekenbak 2012 (88).jpg

    Deeg

    • 150 gr bloem en bakpoeder
    • 125 gr suiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 125 gr boter
    • 1 ei
    • 100 gr gemalen hazelnoten
    • geraspte citroenschil
    • 50 gr pure chocolade

    vulling

    • 200 gr nougat
    • 1 tl instantkoffie
    • 200 gr melkchocolade

    Maak van alle ingrediënten een deeg en zet dit koel opzij. Steek hartjes uit het uitgerolde deeg en bak ze op 180°. Laat de koekjes afkoelen. Smelt de nougat en de chocolade op een zacht vuur samen met de instantkoffie. Plak twee koekjes samen met de nougat-chocoladepasta als deze nog warm is. 

    Categories: Koekjes
  • Sinaasappel-chocolade driehoekjes

    DSC05785.JPG

    •  300 gr bloem en bakpoeder
    • 100 gr poedersuiker
    • 200 gr boter
    • snuifje zout
    • 1 ei
    • geraspte schil van een appelsien
    • 1 el cacao
    • 1 tl kaneel
    • snuifje kruidnagelpoeder
    • 100 gr pure chocolade
    • gehakte pistachenoten

    Kneed bloem, bakpoeder, zout, poedersuiker, boter en de eidooier tot een deeg. Verdeel het deeg in twee helften. Door de enen helft kneed je de geraspte appelsienschil. De cacao, kaneel en kruidnagelpoeder kneed je door de andere helft. Zet de degen koud weg.  Rol van beide helften een gelijke rechthoek. Besmeer het lichte deeg met het losgeklopte eiwit en leg er het donkere deeg over. Rol er even met de deegrol over zodat ze goed samenblijven. Verdeel (met pizzaroller) in driehoekjes en bak ze op 180°. Smelt de chocolade en smeer deze op de afgekoelde koekjes. Strooi op de nog warme chocolade de gehakte pistachenoten.

    Categories: Koekjes
  • Kardemom-chocoladekoekjes

    DSC05815.JPG

    • 200 gr bloem, bakpoeder
    • 1 el cacao
    • 125 pure chocolade
    • 100 gr suiker
    • 100 gr boter
    • 1 ei
    • 1 tl gemalen kardemom

    Smelt chocolade en boter in een pannetje. Laat dit een beetje afkoelen en voeg er de suiker en het ei bij. Roer er de bloem met bakpoeder, de cacao en de kardemom door. Kneed alles goed door elkaar en zet een tijdje koel. Rol balletjes die je een beetje plat drukt en bak ze op 180°.

    Categories: Koekjes