• Peperkoekenhuizeke

    De koudere dagen zijn een voorbode van de gezellige kersttijd. Een volledige zondag vul je met het maken van het peperkoeken huizeke of Christmas Cookie house:

    DSC00274.JPG

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Deeg:hh (22).JPG

    • 450 gr zelfrijzende bloem
    • 125 gr boter
    • 60 ml donkere stroop
    • 225 gr lichte bruine suiker
    • 1 el gember
    • 1 el kaneel
    • beetje melk
    • afwerking: eiwitglazuur van 1 eiwit en 250 gr bloemsuiker

    Doe boter in een pannetje en warm op met de stroop en de suiker. Zeef bloem met de gember en de kaneel. Giet de niet meer te warme boeter met suiker bij de bloem en kneed tot een deeg. Voeg net genoeg melk toe om tot een glad deeg te komen. Laat min 3 uur of een nacht in de koelkast staan.  Rol het deeg tussen twee plastiek folies en snijdt de vormen uit. Draai met de plastic op de bakplaat zodat de vormen niet scheef trekken (vervormen). Trek de plastic folie weg en bak af op 175 °C.

    Sla het eiwit stijf en voeg de bloemsuiker toe en meng tot een stevig glazuur. Doe het glazuur in een spuitzak met een dun gaatje. Bespuit de zijkanten met glazuur en zet de gevels met het glazuur vast. Strijk langs de binnenzijde in de hoeken extra glazuur. Pas als de gevels stevig staan (glazuur droog) spuit je glazuur op de bovenzijde  van de gevels en leg je beide dakdelen op de gevels. Spuit extra glazuur zodat het langs voor en achtergevel volledig dicht is. Laat dit geheel drogen vooraleer je met versieren start. De deur zet je als laatste als je het huisje op de finale presenteerschaal zet.

    DSC00382.JPG

    Categories: Koekjes
  • Makronen

    kk (25).JPG

    • 3 eiwitten
    • 160 gr bloemsuiker
    • 150 gr gemalen amandelen
    • 160 gr kokosraspsel
    • vanille extract

    Klop het eiwit goed stijf. Klop er de suiker door. Roer de amandelen, kokos en vanille onder het schuim. Maak met twee lepels hoopjes op het bakblik. Bak af op 150°C gedurende +/- 20 minuten, tot ze mooi goud kleuren.

    Categories: Koekjes
  • Pistache kerstboompjes

    pistache boompje 3.JPG

     

    • 150 gr bloem
    • 100 gr suiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 75 gr pistaches (gemalen)
    • geraspte schil van een halve limoen
    • 1 eidooier
    • 100 gr boter
    •  snuifje zout
    • Afwerking: citroenglazuur, 25 gr gemalen pistaches en 100 gr fondantchocolade

    Kneed alle ingrediënten van het deeg goed door elkaar. Zet min een uur in de koelkast. Rol het deeg uit en steek kerstboompjes uit. Bak ze af op 180°C. Maak het citroenglazuur. Bedek de koekjes met het glazuur en strooi pistache over het nog vochtige glazuur. Als het glazuur hard is geworden smelt je de chocolade. Maak kaarsjes op de kerstboompjes met de chocolade.

    Categories: Koekjes
  • Krenten-makronen

    DSC00384.JPG

    • 150 gr boter
    • 200 gr suiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 2 eieren
    • 2 thl geraspte citroenschil
    • 2 el kokoslikeur
    • 1/2de thl kardemom
    • 1/2de thl kaneel
    • 1/2de thl gempber
    • 250 gr bloem
    • bakpoeder
    • 200 gr gemalen kokos
    • 150 gr krenten

    Boter en suikers kloppen. De eieren er stevig door roeren. Citroenrasp, likeur en kruiden onder roeren. De bloem vermengd met het bakpoeder door het deel roeren. Tot slot de kokos en de krenten door het deeg roeren. Het deeg met twee lepels in hoopjes op de bakplaat leggen. Afbakken op 180°C tot ze mooi goud kleuren.

    Categories: Koekjes
  • Biscotti di cioccolato

    kk (13).JPG

     

    • 300 gr bloem
    • 100 gr suiker
    • 200 gr boter
    • 2 eidooiers
    • 75 gr chocolade (niet smeltende korrels)

    Kneed de ingrediënten zonder de chocolade tot een glad deeg. Kneed er als laatste de chocolade door. Leg een uur in de koelkast. Rol het deeg uit en steek rondjes uit die je afbakt op 180°C.

     

    Categories: Koekjes
  • Maanzaad jamkoekjes

    maanzaad jam 2.JPG

     

     
    • 250 gr bloem

    • snuifje zout

    • 200 gr boter

    • 100 gr suiker

    • 1 ei

    • 100 gr maanzaadjes

    • afwerking: pruimenconfituur of 4-zwarte vruchtenconfituur

    Kneed boter, suiker en ei. Verdeel zout onder de bloem. Kneed bloem door de boter een suiker massa en vorm een glad deeg. Kneed er de maanzaadjes door. Leg een uur in de koelkast. Steek vormpjes uit waarbij de bij de helft een opening uitsteekt zodat je later de confituur kunt zien. Bak op 180°C. Bestrijk de koekjes met de confituur en leg twee koekjes op elkaar. 

     

    Categories: Koekjes
  • Krentenkoekjes

    kk (3).JPG

     

    • 125 gr boter
    • 200 gr basterdsuiker
    • 1 ei
    • 2 el melk
    • 200 gr bloem
    • Bakpoeder
    • 200 gr rozijnen

    Klop de boter met de suiker. Klop en vervolgens het ei en nadien de melk bij. Roer de bloem vermengd met het bakpoeder door het deeg. Spatel er de rozijnen door. Zet min een uur in de koelkast. Rol balletjes en leg deze met voldoende ruimte tussen op een bakblik. Bak af op 180°C.

     

    Categories: Koekjes
  • Vruchtenkoekjes

    kk (7).JPG

     

    • 180 gr boter
    • 100 gr suiker
    • 100 gr basterdsuiker
    • 2 eieren
    • 0,5 dl suikerstroop
    • vanille essence
    • 250 gr zelfrijzende bloem
    • 150 gr gekonfijte vruchten
    • 50 gr gehakte hazelnoten

    Klop boter en suiker. Klop er de eieren door en vervolgens de stroop en de vanille essence. Roer de bloem door het deeg en als laatste het gekonfijt fruit en de hazelnoten. Zet min een uur in de koelkast. Rol balletjes en leg deze met voldoende ruimte tussen op het bakblik. Bak af op 180°C.

     

    Categories: Koekjes
  • Sesamkoekjes

    DSC00380.JPG

    • 250 gr bloem
    • 175 gr boter
    • 100 gr honing
    • merg van 1 vanillestokje
    • mespunt kruidnagelpoeder
    • 1 thl kaneel
    • 100 gr sesamzaad

       

      Rooster het sesamzaad onder goed roeren goudbruin en laat afkoelen. Meng kruiden onder de bloem. Maak van alle ingrediënten een glad deeg waarbij je het sesamzaad als laatste toevoegt.

      Leg een uur in de koelkast. Rol uit en steek figuurtjes uit. Bak af op 200 gr.

    Categories: Koekjes
  • Stroopkoekjes

    stroopkoekjes.JPG

    • 625 gr bloem
    • 1,5 thl bakpoeder
    • 1/2de thl zout
    • mespunt kruidnagel
    • 1 el gemberpoeder
    • 1 thl kaneel
    • 1 ei
    • 200 gr boter
    • 200 suiker
    • 325 gr stroop
    • 1 el wijnazijn

    Meng de bloem met bakpoeder en alle kruiden en het zout. Doe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje waar je alle overige ingrediënten in legt en kneed alles tot een glad deeg. Leg het deeg min een uur in de koelkast. Rol het deeg uit en steek naar alle hartelust figuurtjes uit. Bijvoorbeeld dieren voor de kinderen, kerstthema voor bij de thee op kerstavond of baby-attributen voor de babyborrel. Leg ze op een bakplaat en bak af op 180°C. Ook voor het eventueel versieren hoeft je creativiteit geen grenzen te kennen.

    Categories: Koekjes
  • Kruidvlechten

    kruidenvlecht 1.JPG

    Deeg:

    • 300 gr zelfrijzende bloem
    • 75 gr (riet) suiker
    • 125 gr boter
    • 1 ei
    • 25 gr stroop
    • 1 thl gemberpoeder
    • 1,5 thl koekkruiden

    Meng alle ingrediënten tot een glad deeg. Zet een uur in de koelkast. Maak lange worsten die je opdraait. Bak af op 180°C.

    Categories: Koekjes
  • Sesammaantjes

     

    sesammaantje 1.JPG

     

    Deeg:

    • 200 gr bloem
    • 125 gr boter
    • 100 gr honing
    • 1 eigeel
    • snuifje zout
    • merg van 1 vanillestokje
    • 100 gr gemalen amandelen
    • afwerking: 100 gr sesamzaad

    Maak een deeg van de ingrediënten. Leg een uur in de koelkast.  Maak maantjes die je in het sesamzaad rolt voor je ze op de bakplaat legt. Bak af op 180°C.

    Categories: Koekjes
  • Makronenplaatjes

    macaron plaatje 1.JPG

     

     

    • 130 gr bloem
    • 50 gr cacao
    • 1 eigeel
    • 125 gr boter
    •  60 gr bloemsuiker
    • 1 el rum
    • 3 el rode bessenconfituur

     

    Makronenmassa:

     

    • 2 eiwitten
    • 100 gr suiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 100 gr kokosraspsel

     

     

     

     

    Maak van de ingrediënten een glad deeg. Leg een uur in de koelkast. Rol het deeg uit en steek bloemetjes of rondjes. Leg deze op de bakplaat en besmeer met de licht opgewarmde bessenconfituur.Klop de eiwitten goed stijf. Doe de suikers en de kokos bij de eiwitten. Leg hoopjes van de kokosmassa op de deegrondjes. Bak af op 180°C. De kokos mag licht bruin kleuren.

    Categories: Koekjes
  • Boterspritsen

    botersprits 3.JPG

     

    • 150 gr boter
    • 75 gr bloemsuiker
    • 1 el vanillesuiker
    • 1 ei
    • 1/2de thl gemalen koriander
    • 150 gr bloem
    • 50 gr gemalen amandelen

    Boter laten smelten en terug iets laten opstijven. Voeg bij de boter de suikers en klop tot een wit schuimig mengsel. Doe het ei en de koriander erbij en klop goed (als je een grotere hoeveelheid maakt voeg je beetje bij beetje het ei toe). Als laatste doe je de bloem en de amandelen erbij.

    Doe in een spuitzak en maak rondjes, bochtjes of wandelstokjes op de bakplaat. Bak af op 180°C.

    Categories: Koekjes